Akcija!

Kurkuma u prahu 50 gr

1.00 10.49 

SKU 2249 Category
OPIS PROIZVODA

Kurkuma, prirodan lijek iz Azije, postala je broj jedan svih zdravih biljaka na svijetu.

Kurkuma je idealna kao začin umacima, marinadama i jelima od grahorica. Dragocjena je kao funkcionalni dodatak u detox napicima. Ona je korjenasta biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.

Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv ‘ kurkuma – čudo prirode ’ zbog svog iznimnog ljekovitog djelovanja. Marco Polo u svom dnevniku opisuje da je to nevjerojatni korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran.

Svoj uspjeh doživljava i u Ayurvedskoj medicini, a u Europi se polako uvlači u 20 stoljeću. U povijesti se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, dok se u Ayurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrijavanje tijela .

Glavni sastojak začina curry je kurkuma te zbog nje curry ima tako lijepu žutu boju. Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, kruh ili namazi. Prah kurkume bogat je vitaminom C, vitaminom B3 kao i mineralima. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća.

Kurkuma ima energetsku vrijednost za 100g/ml je 1491 kJ/ 356 kcal i obiluje makro i mikro nutrijentima. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana.

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!

Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Bez obzira radilo se tek o nedostatku apetita ili proljeva ili se radilo o Crohnovoj bolesti i oporavku od kronične i kritične bolesti, poput raka – kurkuma i kurkumin pravi su odgovor.

S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice.

Više o kurkumi pročitajte ovdje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

IZDVAJAMO ZA VAS

BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 375KN