Kurkuma, prirodan lijek iz Azije, postala je broj jedan svih zdravih biljaka na svijetu.
Idealna je kao začin umacima, marinadama i jelima od grahorica. Dragocjena je kao funkcionalni dodatak u detox napitcima. Kurkuma (Curcuma longa L.) je korjenasta biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.
Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv ‘kurkuma – čudo prirode’ zbog svog iznimnog ljekovitog djelovanja. Marco Polo u svom dnevniku opisuje da je to nevjerojatni korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran.
Svoj uspjeh doživljava i u Ayurvedskoj medicini, a u Europi se polako uvlači u 20 stoljeću. U povijesti se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, dok se u Ayurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrijavanje tijela.
Glavni sastojak začina curry je kurkuma te zbog nje curry ima tako lijepu žutu boju. Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, kruh ili namazi. Prah kurkume bogat je vitaminom C, vitaminom B3 kao i mineralima. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća.
Kurkuma ima energetsku vrijednost za 100g/ml je 1491 kJ/ 356 kcal. Sadrži i 10 % ulja koje se primjenjuje kod problema sa lošom probavom i nadutosti. Obiluje makro i mikronutrijentima. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana.
Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!
Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju.
Bez obzira radilo se tek o nedostatku apetita ili proljeva ili se radilo o Crohnovoj bolesti i oporavku od kronične i kritične bolesti – kurkuma i kurkumin pravi su odgovor.
S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice.
Ljekovita svojstva kurkume
Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične. Osim što su provedena istraživanja na životinjama, također je utjecaj kurkume istražen i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.
Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske biljke. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.
Baš zbog protuupalnog djelovanja, provedena je studija i na 45 pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa, a pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila “liječena” kurkuminom. Upravo su ti pacijenti pokazali i najveći postotak oporavka, a ponovno se nisu pojavile nikakve nuspojave konzumiranja kurkumina.
Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.
Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.
Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti, a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagađa – pogotovo jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani. Neke od tih bolesti su Alzheimerova bolest, oboljenja vezana uz jetru te žučnog mjehura…
Kurkuma je efikasna kod gljivičnih oboljenja
Treba spomenuti njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide.
Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od žličice kurkume i malo vode.
Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske.
U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od kurkume koža postaje čista, glatka i svježa. Zbog toga se tradicionalno koristi za uljepšavanje mladenke prije vjenčanja.
U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.
Kontraindikacije kurkume
Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g, s vremenom se još malo može povećati. Prevelika količina kurkume može uzrokovati želučane probleme. Pri upotrebi kurkume osobe koje imaju žučne kamence trebaju se posavjetovati prije uzimanja sa svojim liječnikom. Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi ne smiju uzimati kurkumu.
S obzirom na to da kurkuma može blago pomoći u regulaciji dijabetesa, treba pripaziti na količinu unosa kurkume ako se u isto vrijeme troši i terapija za dijabetes. Trudnice i dojilje se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume.
Nemojte je kombinirati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma također razrjeđuje krv.
Primjena kurkume
Mnogobrojne su primjene kurkume, od kulinarstva gdje je koristimo kao začin i aromu, pri izradi mlijeka od kurkume, dodatka prehrane te kozmetičke svrhe gdje se upotrebljava eterično ulje i ekstrakt kurkume.
Recepti sa Kurkumom
Zlatni smoothie od kurkume
Ako nisi ljubitelj kurkume ovaj recept promijenit će tvoje mišljenje jer ćeš dobiti predivan zdrav napitak. Korištenjem mlijeka, u ovom slučaju smoothie-a jačamo imunološki sustav, poboljšavamo zdravlje probavnog sustava, povećavamo pokretljivost zglobova, detoksiciramo organizam i pročišćavamo ten. S obzirom na to da je kurkuma topiva u mastima, ja sam u svom receptu koristila kurkumu otopljenu u kokosovom ulju kojeg smo rastopili na vodenoj kupelji.
Sastojci:
- 800 ml bademova mlijeka
- 1 ½ banana
- 1/2 ananasa narezanog na kockice
- 6-8 svježih datulja
- ½ žličice vanilije
- 1 ½ žličica kurkume otopljene u 2 -3 žlice kokos ulja
Priprema:
Sve sastojke pomiješaj u blenderu do fine kremaste smjese te posluži odmah.
Drobljenac sa začinskim biljem
Evo jednog zdravog i brzog recepta za početak dana.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali sjeckani crveni luk
- 350 grama mekanog tofua
- sol
- malo kurkume (na vrh noža)
- 1 šalica polutvrdog kravljeg sira (naprimjer Cheddar)
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
Pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Zatim nadrobite tofu, začinite solju, paprom i kurkumom. Kuhajte 5 minuta često miješajući dok ne dobije laganu smeđu boju.
Maknite s vatre i dodajte sir, bosiljak i timijan i miješajte dok se sir ne otopi.
Drobljenac možete poslužiti s integralnim tostom ili domaćim mlijekom.
Čaj od kurkume
Sastojci:
- 1 šalica tople (ne vruće) vode
- ¼ čajne žličice kurkume
- Sok od pola limuna
- Prstohvat cimeta (proizvoljno)
- 1/8 čajna žličica meda
- žličica kokosovog ulja
Priprema:
Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, žličicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se smjestiti dnu šalice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Krumpir s kurkumom
Sastojci:
- 2,5 kg krumpira
- sol
- papar
- 1,5 žličice kurkume
- malo sušenog chillija
- 4-5 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Kuhajte krumpir u slanoj vodi cca 8 minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje te začinite začinima i uljem. Pecite na 200 °C 40-45 minuta dok ne pozlati i postane hrskav.
Dodajte kurkumu u vaš svakodnevni meni! Ona će vašim jelima dati prekrasnu boju i aromu, a ujedno će vas zaštititi od mnogih bolesti.
Naručite kurkumu u našem web shopu
-
Kurkuma u prahu 50 gr
1.00 € – 10.49 € -
Yogi čaj Kurkuma čaj
3.57 €